Tanulási zavarok

Kezdőlap Fel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         2011.10.10.                                                     Orosházi Vencel tanító

 

 

    Az intézményünkben folyó oktatás, képzés és nevelés folyamatában hangsúlyos szerepet kap a különböző tanulási zavarok korai felismerése. Fontos a helyes diagnózis már a folyamat elején, hogy a folyamat végére minél eredményesebben tudjon hátrányos helyzetben élő diákjaink nagy része a követelményeknek megfelelni, hogy az egyénre szabott fejlesztési foglakozások, programok minél jobban növeljék munkánk hozzáadott pedagógiai értékét. Összeállításommal e nagyon fontos és nehéz munkát próbálom segíteni.

 A diszgráfia tünetei

    A diszgráfia a tanulási zavarok egy formája. Gyakran társul a diszlexiával. Tünetei megnyilvánulnak az íráskészség gyengeségében, valamint helyesírási hibákban.

Jellemző tünetei:

 

    Mind a mondatrészek között, mind a mondatok végén elmarad a központozás. A nyelvtani műveletek megértése, megjegyzése, alkalmazása is problémát jelenthet. Mivel kevés a gyermek sikerélménye, idegesen kezd az íráshoz, ez a további hibák oka lehet.

 

A diszlexia tünetei

 

    Jelentkeznek már kisgyermek korban. Vannak gyermekek, akinknél csak az iskolába kerülésnél derül ki, diszlexiások. Az is előfordulhat azonban, hogy csak 3. osztályban derül fény a gyermek problémájára. Nem olyan régóta foglalkoznak komolyan a diszlexia felismerésével és kezelésével, így sokakról csak idősebb korban derül ki, tanulási kudarcaikat a fel nem ismert diszlexia okozta

Legjellemzőbb tünetek :

 

    Sok esetben elsődleges, és a már kudarcélmények hatására kialakult magatartásproblémák is előfordulnak

 

A diszortográfia tünetei:

 

Figyelemzavar tünetei:

 

    Ha az alább felsorolt tünetekből hat, legalább fél éven át jellemző a gyerekre, akkor valószínűsíthető a figyelemzavar. Természetesen figyelembe kell venni a gyermek korát: tünetnek az számít, amiben a gyerek kortársaihoz képest tartósan és jelentősen különbözik. Egy tünet akkor jellemző a gyerekre, ha az adott viselkedés gyakran fordul elő.

 

Hiperaktivitás tünetei:

 

    Ha a túlzott mozgásigény (hiperaktivitás) és a szertelenség (impulzivitás) következő tüneteiből legalább hat fél éven át fenn áll és az adott viselkedés gyakori akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Túlzott mozgásigény (hiperaktivitás):

 

 

Diszkalkulia tünetei:

 

    A diszkalkulia, a matematikai készségek károsodása, mely nem magyarázható szellemi fogyatékossággal, vagy a nem megfelelő oktatással. A zavar vonatkozik alapvető feladatokra (összeadás, kivonás, szorzás, osztás), valamint érintheti az absztraktabb folyamatokat is