Kirandulás a kastélymúzeumba

Kezdőlap Fel


Budapesti kirándulásunkról

 

    2014. januárjában kirándulásra, múzeumlátogatásra készültünk. Megismerkedtünk a helyszínekkel, térképeket készítettünk, megismertük a múzeumban látható műtárgyakat, bővítettük ismereteinket például Budapestről, a Nagytétényi Kastélymúzeumról, a Tropicariumról.

Eljött a várva várt nap.

2014. január 31-én, pénteken izgatottan gyülekeztünk iskolánkban. Budapestre utaztunk ezen a szép január végi napon. Nyolc órakor indultunk. Az odafelé vezető úton felelevenítettük a Nagytétényi kastélymúzeummal és a Tropicariummal kapcsolatos ismereteinket. Beszélgettünk többek között arról, hogy milyen programok várnak ránk aznap és a közeljövőben.

Tíz órakor megérkeztünk a Nagytétényi Kastélymúzeumhoz. A Budapest szélén álló épület parkjában található szobrok rögtön megbabonáztak bennünket. Itt idilli csend és nyugalom várt minket, a nagyváros forgataga után.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket a múzeumpedagógusok. A kastély munkatársai kosztümös, tárlatvezetéssel egybekötött, játékos, az állandó kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták gyermekeinket.

Felakasztottuk kabátjainkat a ruhatárban, majd az alsósok és az ötödik osztályosok a Mátyás király esküvője – utazás a reneszánsz világba című múzeumi órán vettek részt,  a 6., 7. és 8. osztályosok pedig a "Nem mind arany, ami fénylik!" - főúri életmód Magyarországon Mária Terézia idején című múzeumpedagógiai foglalkozáson.

Az alsósok a kastély földszinti termeit járták végig, közben meg-meg állva és a történeti források segítségével felelevenítve a reneszánsz világot, jellemzőit és érdekességeit, például a lovagi tornák világát. Felidézték a reneszánsz kori esküvők hangulatát, dalokat hallgattak meg és akár ők maguk is énekelhettek. Megbeszélték, hogy az akkori zenék milyenek voltak, milyen volt nagy királyunk, Mátyás, és a nápolyi királylány, Beatrix esküvője, mit rejthetett Beatrix kelengyeládája. Beöltöztek reneszánsz korabeli ruhákba, királyfinak, királylánynak, udvarhölgyeknek, s képzeletben ők is ott lehettek a lakodalmon. Üdvözölték ők is a királyi párt (pukedli és meghajlás). A korszak berendezési és használati tárgyait megvizsgálva, ajándékot is vittek a királyi párnak. Törekedtek arra, hogy az ajándékunk hasznosabbnál hasznosabb és szebbnél szebb legyen, elkápráztatva ezzel a királyi párt és a násznépet.

Ezalatt a felsősök az emeleti termekben tartózkodtak. Először a kastély dísztermében foglaltak helyet és mivel egy olyan épületben voltak, amely a 18. századi késő-barokk építészet egyik legszebb emléke az országban a diákok megismerték a barokk korszakot és a jellemzőit, majd a kastélyt történetét: mikor épült, kik éltek benne, és nem utolsó sorban a barokk kastély ismertetőjegyeit is fényképekkel illusztrálva. Nem csak a nagytétényi kastélyról esett szó, hanem a gödöllőiről, a fertődiről és a schönbrunniról is. Ez után arról beszélgettek, hogy mi a különbség a középkor és a barokk kor lakóépületei között, hol milyen volt az élet, milyen egy várban és milyen egy kastélyban lakni. Milyen volt a gazdagok és a szegények élete. Megnézték ruhadarabjaikat, kiegészítőiket (műhaj és fűző) és magukra is ölthették őket a tanulók, s így barokk ruhákba felöltözve elindultak egy másik terembe, ahol láthattak faragott, illetve intarziás barokk bútorokat, korabeli falképeket. A bútorok közt sétálva betekintettek a főúri életformába, láthatták, hogy ők mennyire más bútorok között élték mindennapjaikat. Az asztalosnak készülő Orsós László, nyolcadik osztályos tanuló láthatta, hogy milyen szépségeket készíthet majd egykor ő is, illetve azt hogy milyen remek mesterek voltak annakidején. Beszéltek a fiatalok a céhekről, a kulák munkáról. Megkeresték hol van a titkos fiók. Ki mit tett volna bele? A jezsuita szerzetesek étkezőjében volt a következő állomáshelyünk, itt diófából készült bútorok voltak. Diákjaink megismerték a szerzetesrend szokásait. A tanulás, tudás fontosságáról is többször szó esett. A barokk korszakban mivel töltötte egy fiatal fiú, illetve lány a mindennapjait, kik mehettek iskolába és kiket oktatott otthon nevelőnő. Akkor, amikor már visszafelé sétáltunk az étkezőtől a díszterem felé jobban megismertük az egyes termekben található berendezési tárgyakat, láttunk sezlont, komódot, állóórát, hárfát, festményeket; angliai és franciaországi, rokokó és klasszicista bútorokat is és sok szép cserépkályhát. A díszteremben újabb feladat várt a nebulókra, a fiúk megfigyelték és kitalálták azt, hogy a lányok mit üzennek nekik a legyezőikkel, legyezőnyelven, beszélgettünk a bálokról (ki volt a gardedám), korabeli szokásokról közben a bálokat idéző, korabeli tánczene szólt. Több új szót, fogalmat ismertek meg útjuk során, bővült a szókincsük. Záróakkordként megbeszélték a különbségeket a mai életünk és az akkori élet között.

Megköszönve a szíves vendéglátást, kalauzolást elbúcsúztunk a kastély dolgozóitól.

Miután belülről alaposan megismertük a kastélyt ideje volt kívülről is, így sétáltunk egy cseppet a kastély körül a sövényekkel övezett, szobrokkal díszített teraszos parkban.

Diákjaink új ismeretekkel gazdagodtak, s közelebb kerültek hozzájuk a múzeumok, ahol sok különlegességgel találkozhatnak.

Megebédeltünk. Majd elmentünk a Tropicariumba, ahol számos különleges élőlénnyel találkozhattunk, mindenki kiválaszthatta a neki tetszőt. A sok – sok terem közül a rájasimogató volt legnépszerűbb, közülünk is többen megsimogattak egy vagy több ráját. Láttunk szabadon repkedő egzotikus madarakat, indákon, faágakon ugráló selyemmajmokat, a trópusi környezetben élő aligátorokat, teknősbékát, kígyókat, leguánokat, halak ezreit, amelyek származási helyüket tekintve a világ minden tengerét képviselték, cápákat, korallokat. A cápás állatkert bemutatja az édesvizek halvilágát, beleértve a hazai faunát is, a trópusok élővilágát és a tengerek hihetetlen fajgazdagságát is. Memóriajátékkal, mágneses játéktáblával is játszhattunk, az ajándékboltban vásárolhattunk.

Az ismeretszerzések után következhetett a jól megérdemelt falatozás, nézelődés, sétálás a bevásárlóközpontban, éneklés a buszon. Délután öt órakor érkeztünk meg Tereskére.

Hazaérkezésünk után plakátot készítünk a látottakról, hallottakról és egy játékos vetélkedőt rendezünk.

Köszönjük szépen!

                                                                 Várnai Zsuzsanna tanárnő

2014.01.31.