Kisérletek szárazjéggel

Kezdőlap Fel

Iskolánkba 2013. május 2-án szárazjeget vittem, A látványos kísérletek ámulatba ejtették tanulóinkat. A kísérletek kisfilmen is megtekinthetők.    www.youtube.com/user/szikszaizoli          

A szilárd szén-dioxiddal (CO2) az ún. "szárazjéggel" végzett látványos kísérletekkel meggyőzően bizonyítjuk, hogy az anyagok megszokott tulajdonságai alacsony hőmérsékleteken nagymértékben megváltozhatnak.
    A szilárd CO2 hőmérséklete normál hőmérsékletű környezetben -71 °C. Szilárd szén-dioxid és szerves oldószerek (alkohol, aceton, éter) elegyítésével nyert hűtőkeverékekkel a - 80 °C-os hőmérsékletet is elérhetjük.

Figyelem!
A szárazjéggel végzett kísérleteknél hasonló óvatosságra és körültekintésre van szükség, mint a forró anyagokkal végzett munkánál. A fagyási sérülések az égésihez hasonlóak.

a) Szárazjég előállításával és forgalmazásával a szénsavgyárak foglalkoznak. Az anyagot granulált alakban vagy tömbökben gyártják.

b) Szénsavhóba vagy abból készült hűtőkeverékbe merítsünk különböző szerves anyagokat: színes virágot, alma- vagy más gyümölcsdarabot, gumidarabot (pl. enyhén felfújt játékléggömböt, gumicsődarabot)! A különböző anyagok néhány perc alatt keményre fagynak; olyannyira, hogy kalapáccsal porrá törhetők. Az erős lehűlés hatására az anyagok színe is megváltozhat. Szobahőmérsékletre visszamelegedve az eredeti tulajdonságok (szín, rugalmasság) újból jellemzővé válnak.

e) Töltsünk meg félig egy vékony falú PET palackot szárazjégdarabokkal, majd dugaszoljuk le erősen! A szárazjégből elpárolgó CO2-gáz szétrobbantja néhány perc alatt a palackot.

Figyelem!
A kísérlet bemutatásával legyünk fokozottan elővigyázatosak!
A kísérlet teljesen veszélytelen - bár kevésbé látványos - ha erős ledugózás helyett játékléggömböt húzunk a palack szájára. A fejlődő CO2-gáz felfújja a léggömböt.

Tanulóink arcán jól látszik, hogy milyen élvezetet okozott nekik ez a pár perc ismerkedés, egy varázslatos anyaggal.

Készítette.: Megyeri Judit

2013.05.13          Képek